Blogger mı? WordPress mi?

Cloudflare Web Analytics Yayınlandı

Blogger mı Wordpress mi sorusu yeni bir blog kurmak isteyenler tarafından sorulan soruların başında gelmektedir. Wordpress veya blogger konusunda iki tarafında avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Ancak bu durumlar sizin siteyi açma amacınız, kullanma yönteminize göre farklılık gösterecektir.

Bu soruyu soruyorsanız eğer internet ortamında henüz yenisiniz ve bu işlere bir yerden başlamak istediğinizi keşfetmiş durumdasınız demektir. Bu yazımızda sizlere öncelikli olarak genel bilgiler verecek ve ardından sistemlerin karşılaştırılmasına geçeceğiz.

  • Dünya üzerindeki web sitelerinin %80’i ve daha fazlası Wordpress tabanlıdır. Geriye kalanların içerisinden Blogger %10’luk bir kısmı işgal eder.
  • Wordpress ve Blogger konusunda önemli olan nokta sizin web sitesinde ne yapmak istediğinizdir.

Hangi altyapı sistemini tercih edeceğinize sadece siz karar verebilirsiniz. Eğer biraz tecrübe edinmekse niyetiniz öncelikli olarak Blogger akabinde Wordpress tercihi yapabilirsiniz. Böylelikle en azından bazı terimlere aşinalık kazanabilir, SEO gibi önemli etkenleri öğrenmeye başlayabilirsiniz.

Blogger mı? WordPress mi?

Maliyet

Wordpress bir site açmak istediğinizde bunlara birde hosting maliyetleri çıkmaktadır. Hosting maliyetleri özellikle işe yeni başlayanlar için pek hoş karşılanmayabilir. Blogger’da hiçbir masraf etmeden direkt olarak sitenizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu nedenle durumu maliyet olarak değerlendirirseniz eğer belirli bir uzmanlığa erişene ve kendinizi görene kadar Blogger tabanlı bir blog kurmayı tercih edebilirsiniz.

SEO

SEO, bir web sitesinin her şeyidir. Web sitesine gelecek olan ziyaretçiler, SEO faaliyetleri kapsamında artış gösterir. Bu nedenle Blogger mı Wordpress mi sorusunun cevabını SEO açısından da değerlendirmek gerekir. Blogger, SEO konusunda Wordpress'e kıyasla geride kalmıştır. Blogger'da WordPress'te olduğu gibi seo eklentileri yoktur bu sebepten ötürü Blogger kullanıcıları SEO ayarlarını elle yapmak zorundadır.

SEO için düşünüyorsanız eğer kesinlikle Wordpress tercih etmelisiniz tabikide bu tercih sebebinizde oldukça önemlidir, neden diye soracak olursanız eğer Wordpress'te iddali bir şekilde seo yapmak isterseniz bunun için biraz elinizi cebinizede atmanız gerekiyor, çünkü iddalı SEO eklentileri ücretli.

Eklentiler

Web sitesine, temanıza ekleyip çıkartabileceğiniz bazı istekleriniz olacaktır. Wordpress milyonları bulan eklenti sayısı ile sizin düşündüğünüz pek çok eklentiyi sizlere hazır ve ücretsiz olarak sunmaktadır. Eklentiler ile siteniz daha düzenli, hızlı ve kısacası SEO kurallarına daha bir uyumlu hale gelir. Blogger ise kullanımı kolay olsa da özel olarak istenilen şeyler için bir JS ve HTML uzmanına başvurmanız gereken bir sistemdir. Bu nedenle eklenti konusunda tercihimiz yine Wordpress olacaktır.

Fakat günümüzde hemen hemen her wordpress eklentisinide Blogger'da hali hazırda yapılmış ve kullanıcılar ile paylaşılmıştır. Google'da doğru aramalar yaparak ve genellikle yabancı kaynaklara bakarak istediğimiz eklentilere ulaşabiliriz.

Web Sitesi Bakımı

Blogger mi Wordpress mi sorusunu bakım maliyetleri ve zamanları açısından da değerlendirmekte fayda bulunuyor. Wordpress için hosting ve alan adı gibi bir takım etkenler bulunur. Tüm bunların güvenliğini de sizin sağlamanız gerekecektir. Altyapı güncellemelerini de düşünürsek eğer Wordpress size bir nebze zaman kaybı demektir. Blogger site güvenliğinizden hosting bakımlarına kadar olan her şeyi kendisi yapmaktadır. Bu bakımdan sizlere hiçbir yük getirmeden gereken tüm her şey siz farkında olmadan yapılır. Ayrıca bunların giderlerinden de Blogger’da kurtulabilirsiniz.

Tema

Temalar SEO için en önemli konuların başında gelir. Seçeceğiniz temanın SEO uyumlu olması, kullanıcı odaklı olması çok önemlidir. Wordpress için binlerce, milyonlarca tema bulabilirsiniz. Ancak Blogger’da tema seçimi Wordpress’e göre daha kısıtlıdır. Bu nedenle kullanıcıyı karşılayacağınız, onu sitede tutacağınız bir temayı Wordpress’te bulmanız daha kolaydır.

Kullanım Kolaylığı

Wordpress veya Blogger’da kullanım kolaylığı olarak kişiden kişiye değişen özelliklere sahiptir. Blogger pek çok şeyi kullanıcısına hazır olarak sunmaktadır. Wordpress ise genel özelliklerin dışında kullanıcısının isteğine göre şekillenebilen bir yapıya sahiptir. Açıkçası kullanım bakımından ikisinin de birbirlerine göre artları ve eksileri bulunur. Bu nedenle kullanım kolaylığını sizlerin değerlendirmesi daha doğru olacaktır.

Ziyaretçi Sınırlaması

Blogger mı? Wordpress mi? sorusunun cevabına ziyaretçi sınırlamaları ile devam etmek istiyorum. Blogger sitenize günde 10 ziyaretçide girse 10.000 ziyaretçi de girse herhangi bir problem yaşamazsınız. Sonuç olarak hosting direkt sistemin kendisi tarafından sağlanmakta ve oldukça güçlüdür. Ancak Wordpress bir site için ziyaretçi sayınız zaman içerisinde sitenin yavaşlamasını, çağrılara cevap vermemesini sağlayabilir. Burada Wordpress bir siteniz varsa eğer ziyaretçiniz arttıkça hosting paketini yenilemeniz, hosting firmasını değiştirmeniz ve bunu sürekli olarak takip etmeniz gerekir.


Blogger mı Wordpress mi sorusuna gördüğünüz gibi net bir cevap verebilmek çok zordur. Kullanıcının amacına göre değişen bir algoritma ile bu soruya cevap vermek mümkündür. Ancak benim tavsiyem henüz blog konularına yeni giriş yapıyorsanız, kendinizi denemek açısından Blogger seçmeniz, profesyonel olarak para kazanmak ve siteniz veya blogunuz ile belirli kitlelere hizmet vermek istiyorsanız tavsiyem Wordpress’e geçmeniz yönünde olacaktır, tabi Wordpress'e geçtiğiniz taktirde sitenizin giderlerinide göz önünde bulundurarak geçmenizi tavsiye ederim.

Yorum Gönder for "Blogger mı? WordPress mi?"