İlk Blog Yazısı Nasıl Yazılır?
Blog sitenizi oluşturdunuz. Harika görünen bir blog temasına da sahipseniz, her şey hayal ettiğiniz gibidir umarım.
Şimdi blog çalışmalarına başlama zamanı. Ve bu, ilk blog yazınızı yazmak anlamına gelir. Blog sitelerinin bir yerden başlaması gerekir, bu nedenle blogosferde iyi bir yere sahip olmalısınız. İlk blog yazınızı nasıl yazarsınız? İlk blog yazınızı nasıl yazacağınız konusunda size rehberlik edecek bazı ipuçları;
Kendinizi Tanıtarak Başlayın
Her yeni bir ortamda olduğu gibi, kendinizi tanıtmanız ve insanlara sizi tanımaları için hakkınızda bilgi vermeniz önemlidir. İlk blog yazısında takipçilerinize kim olduğunuzu, blog sitenizin ne hakkında olduğunu ve neden blog oluşturdunuzu anlatın. Kısa bir giriş paragrafı bile takipçilerinizin sizden neler bekleyebilecekleri hakkında bilgiler vermek için yeterli olabilir.
Konuk yazar yazıları ve farklı konularda yazılar paylaşmak istiyorsanız, bunlar hakkında da bilgiler verebilirsiniz. Ayrıca, ilk blog yazınızın başlığına "Hoş Geldiniz" gibi bir anahtar kelime de eklemeniz önemli.
İçerik Planınızı Oluşturun
Blog açma veya oluşturma kararı vermek kolay. Düzenli blog içerikleri için yeni ve özgün konular bulmak çok zordur. Diğer blog siteleri ile aynı konuları paylaşmayı düşünüyorsanız, bu daha da zor olacaktır. Blogunuz lansman için hazır olduğunda, bir editöryal takvimi oluşturun. İlk birkaç haftalık blog yazısı konularınız için bir yol haritası oluşturun. Ancak unutmayın ki, bunlar kalıcı olarak planlanmış olmamalı. İlerledikçe veya gerektiğinde planlarınızı değiştirebilir veya uyarlabilirsiniz.
Blog yazıları oluşturmanın en değerli yolu, diğer blog yazılarını okumaktır. Bu şekilde, hangi içeriklerin daha önce paylaşıldığını keşfederek blogunuzun özgün ve içerikleri okunmaya değer kılan yeni bir açı veya perspektif üzerinde nasıl bir yol izleyeceğinizi planlayabilirsiniz.
Diğer blogcular ile aynı şeyleri düşünmeyin, farklı düşünmeye çalışın. Blog yazılarınızı hazırlama taktiklerinizi geliştirin, okuyucularınızı veya takipçilerinizi blog sitenizde daha fazla tutmaya çalışın. İlk blog yazılarınız etkileyici olmalı ve blog sitenizi ziyaret edenleri biraz meşgul etmeli.
Ne Yazıyorsunuz?
Blog içerikleri hazırlamanın en zor kısımlarından biri, kendinizi bulmayı öğrenmektir. Kimliğiniz ve kişiliğiniz yazılarınıza yansımalıdır. Blogunuzu benzersiz kılan şey budur.
Oluşturduğunuz kimlik, blogunuzun amacına ve hedef kitleye bağlı olacaktır. Blogunuz profesyonel seviyeye ulaşmışsa, üslubunuz doğal olarak daha resmi olacaktır. Kişisel blog yazıları yazıyorsanız, yazılarınızda neyin uygun olduğu konusunda biraz düşünün ve aceleci davranmayın. Çekirdek hedef kitlenizi tanıyın ve onları anlamaya çalışın. Hedef kitlenizi anlamak, ilgilerini çekecek yeni konular bulmanıza yardımcı olacaktır. Kendinizi çok daha iyi geliştirme imkanları da bulacaksınız.
Kontrol ve Düzeltme
İlk blog yazınızı paylaşmadan önce her yazarın içselleştirmesi gereken altın bir kural var. Yazım hataları ve absürt kelimeler içermediğini defalarca kontrol etmeli ve düzeltmelisiniz.
Kötü yazılmış bir blog yazısı, profesyonel bir içeriğe sahip olmadığı gibi okuyucular için de pek dikkate alınmayacaktır. Taslağınızı gözden geçirmiş olsanız bile, bir kez daha kontrol edin. "Yayınla" butonuna tıklamadan önce son bir kez daha kontrol edin. Hatta, düzeltme yapmanız gereken yerleri saatlerce düşünebilirsiniz. Yayınladığınız her içeriği mutlaka tekrardan kontrol edin.
Resim, Video ve Etkileşimli İçerik Ekleyin
Uzun blog yazıları, anlatmak istediğinizi daha kapsamlı hale getirse de okuyucuları bunaltır ve yorar. Bu tür uzun yazılara resim, video, infografik ve slayt gösterisi ekleyerek metni sindirebilir hale getirin. Yazılarınızı ne kadar kolay anlaşılır hale getirirseniz, üst sıralara çıkmanız ve tıklanma oranınız da o kadar yüksek olacaktır.
İlk blog yazınıza biyografi ile birlikte kendi resminizi de ekleyebilirsiniz. Bu yeni takipçileriniz için blogunuzda meşruiyet ve güven yaratır.
Yüksek kaliteli web sitelerini kaynak göstererek blog sitenizi daha güçlü ve güvenli hale getirebilirsiniz. Yalnızca Wikipedia'yı kaynak olarak göstermeyin.
Yorumlar
Blogunuz tek yönlü olmamalı. Kişisel olarak değil, yazılarınız ile okuyucularınız arasında diyaloğ kurun. Yazılarınızda "Yorum Yapın" diyerek okuyucularınızı zorlamayın. Bunu, yazılarınız ile ilgili yani yazı içerisinde soru şeklinde cümleler kurarak daha anlamlı yorum yapmalarına teşvik edin. Yapılan yorumlar olumsuz olsa bile uygun bir üslup ile yanıtlayın.
Okuyucuların yorumlarını hoş karşılayın, görüşleri için de memnuniyetinizi gösterebilirsiniz. Sonuçta onlar sizin misafiriniz, takipçileriniz ve ilham kaynağınız. Takipçileriniz ile güçlü bir bağ oluşturursanız, blog siteniz de o kadar güçlü olacaktır.
İlk Blog Yazınızı Bir Kez Yayınlayabilirsiniz, Bunun İçin Acele Etmeyin
İlk blog yazınızı oluştururken derin bir nefes alın ve detaylı olarak düşünün. Özellikle başlangıçta, blog yazıları yazmaya yeni başladıysanız, içeriklerinizin tıklamaya değer olabilmesi için yazılarınıza önemli ölçüde zaman ayırmanız gerekir. Bunu bir kez öğrendiğinizde blog yazıları yazma süreciniz de hızlanacaktır.
Sadece ilk blog yazısı ile yüksek potansiyel oluşturabilirsiniz. Bu nedenle, ilk blog yazısı oluştururken acele etmeyin ve yazınızı olabildiğince mükemmel hale getirin.
Yorum Gönder for "İlk Blog Yazısı Nasıl Yazılır?"