Çocuklarda İşitme Kaybı

Bebeklerde duyma kaybı nasıl anlaşılır
Çocuklarda işitme kaybı

Çocuklarda İşitme Kaybı 

 Yapılan araştırmalara göre ülkemizdeki insanların %12,30’u engellidir. Bu engelli bireylerin %12’si ise işitme engelli bireylerdir. İşitme engelli bireylerin %0,1’i çocuklukta işitme kaybı yaşayan kişilerdir. Eski dönemlerde çocuklar 3-4 yaşına gelene kadar işitme kayıplarının ne düzeyde olduğu tam olarak tespit edilmezdi. Gelişen tıp teknolojileri sayesinde artık 2 yaşına kadar ayrıntılı işitme düzeyi tespit edilmektedir. Artık bebek doğduktan sonraki ilk 1 hafta içinde ve tekrardan sonraki 4-6 hafta içerisinde yenidoğan işitme testi yapılmaktadır. İşitme kaybının erken dönemde tespiti tedavi sürecinde daha hızlı yol alınmasını sağlamaktadır. İşitme testlerinin nasıl yapıldığını anlatmak istiyoruz.

Fizyolojik İşitme Testleri

  BERA: İşitme testleri arasında neredeyse tüm hastanelerde kullanılan yöntemdir. Bu yöntemle bebeğin kafa derisine elektrotlar yerleştirilir. Ardından bebeğe ses uyarıları verilir. Beyin iç kulaktan gelip beyin sapına kadar giden bu uyarılara elektriksel tepki verir. Bu test sayesinde ses iletiminin doğru ilerleyip ilerlemediği biyoelektrik dalgalarıyla tespit edilmiş olur. Daha sonra daha ayrıntılı testler yapılır.

  Otoakustik Emisyon OAE: Dış kulağa bir prob yerleştirilip iç kulaktaki hücrelerde ses oluşumu algılanır. 40db ve üzerindeki yaşanan işitme kayıplarında iç kulakta tepki oluşmaz ve işitme kaybı tanısı konur.

Davranışsal İşitme Testleri

 Bebek 6. aya girdikten sonra 3 yaşına kadar bu test yapılabilmektedir. Bebeğe farklı dalgalarda ve farklı türde sesler verilip davranışları gözlemlenir. Bebeğin seslere gösterdiği tepkiye göre işitme duyusunun yeterliliği analiz edilir. 3 yaşından sonra ise oyun odyometrisi denen bir yöntemle işitme testi yapılır. Bu testlerden sonra işitme kayıpları %90-95 oranında doğru tespit edilmiş olur.

Çocuklarda İşitme Kaybı Tedavisi

 İşitme kayıpları erken dönemde tespit edildiğinde işitme cihazları kullanılarak tedavi edilmektedir. İşitme kaybı geç dönemde tespit edilirse çocukta kalıcı iletişim bozukluğu meydana gelebilir ve işitme kaybı daha da ilerleyebilir. Kulak arkası ve kanal içi denen iki tip cihaz çocuğun işitme kaybının türüne göre doktor tarafından seçilir. İşitme cihazları gelen sesleri amplifiye ederek yani çoğaltarak duymayı sağlamaktadırlar. Cihazın ses yükseklik ayarı belirli dönemlerde kontrol edilip çocuğun tepki düzeyine göre ayarlanmaktadır. Tek kulak yada iki kulağa uygulanabilir ve ilerleyen yıllarda cihazda değişiklik yapılabilir.

 Bebeklik döneminde başlayan ileri düzeydeki işitme kayıpları için koklear implant denen bir cihaz ameliyatla bebeğin iç kulaktaki koklear denen bölgeye yerleştirilir. Bu bölgeye yerleştirilen elektrotlar kulak-beyin arasındaki bağlantıyı sağlayıp işitmeyi elverişli bir hale getirmektedir. Bu yönteme biyonik kulak denilmektedir.

Yorum Gönder for "Çocuklarda İşitme Kaybı"